Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye, şu ana kadar Gazze’ye hava ve deniz yoluyla 42 bin tondan fazla insani yardım malzemesi gönderdi.
Dışişleri Bakanlığı X’te “Türkiye’nin Gazze’ye yaptığı insani yardım 42 bin tona ulaştı” açıklamasında, Türkiye’nin Gazze’ye en fazla yardım yapan ikinci ülke olarak toplam yardımın yaklaşık dörtte birini oluşturduğu belirtildi.
“Her hafta Türkiye’den Mısır üzerinden Gazze’ye ortalama 127 ton içme suyu ulaştırıldığı” ifade edilen açıklamada, Türkiye’de 400’den fazla Gazzeli hasta ve yaralının da tedavi gördüğü vurgulandı.
Ankara’nın “Gazze ve Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğini” de sözlerine ekledi.
İsrail, Filistin direniş grubu Hamas’ın 7 Ekim’de 1.139 İsraillinin öldürüldüğü sınır ötesi saldırısından bu yana Filistin yerleşim bölgesine ölümcül bir askeri saldırı başlattı.
Kitlesel yıkım ve temel ihtiyaç maddelerinin kıt olduğu bir ortamda İsrail’in saldırıları nedeniyle çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 33.000’den fazla Filistinli öldürüldü, 75.000’den fazla Filistinli ise yaralandı.
İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne de abluka uygulayarak nüfusun büyük bir kısmını, özellikle de kuzeyde yaşayanları açlığın eşiğine getirdi.
BM’ye göre, şu anda 179. gününde olan İsrail savaşı, şiddetli gıda, temiz su ve ilaç kıtlığı nedeniyle Gazze nüfusunun %85’ini ülke içinde yerinden edilmeye zorladı; enklavın altyapısının %60’ı ise hasar gördü veya yok edildi.
İsrail, Ocak ayında aldığı geçici kararla Tel Aviv’e soykırım eylemlerini durdurması ve Gazze’deki sivillere insani yardım sağlanmasını garanti altına alacak önlemler alması talimatını veren Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) soykırımla suçlanıyor.
Bölgede yeni çatışmaların başlamasından bu yana Türkiye, askeri uçak veya gemilerle Gazze’ye ulaştırılmak üzere Mısır’a binlerce ton yardım gönderdi ve teslimatların Ramazan ayı boyunca devam edeceği güvencesini verdi. Türk hayır kurumları Gazzelilere bağış toplamak amacıyla ülke çapında kampanyalar düzenledi.
Ankara aynı zamanda savaşın başlangıcından bu yana İsrail’in sert bir eleştirmeni ve Filistinli, İsrailli ve Hamas yetkilileriyle görüşmeler yapmak da dahil olmak üzere Filistin davasının sadık bir savunucusu oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’i “terörist devlet” olarak nitelendirdi ve İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla suçladı. Hamas’a tam desteğini ifade etti ve Batı’nın onu terör örgütü olarak sınıflandırma yönündeki tutumunu reddetti.
İsrail’in amansız saldırılarını kınayan, kalıcı ateşkes çağrısı yapan ve kamu kurumları, belediyeler, üniversiteler ve hatta Parlamento’nun İsrail menşeli mallara yönelik boykota katılması nedeniyle ülke çapında kitlesel protestolarla 7 Ekim’den bu yana Türk kamuoyunun öfkesi de yoğun.